dekoráció · Horgolás · Krácsony

Kicsi angyalka

A Karácsonyra való tekintettel úgy gondoltam készítek néhány angyalkát ajándékba, ismerősök, barátok, rokonok karácsonyfájára.

Összesen 47 db készült el eddig… vagyis 50 mert maradék fonalból a gyerkőcöknek is kellett, bejelentették az igényüket.

Remélem olyan örömmel fogadják majd, mint amilyennel készítettem őket.

A leírás egy magyar nyelvű oldalon szövegesen, és videóval támogatva található. Az oldalon másik menüpontban megtaláljuk a horgolási alapokat is. Láncszem, kispálca, és egyráhajtásos pálca ismerete után elkészíthetőek. Annyit módosítottam, hogy a fej kezdőköre és az akasztó egyszerre készül, továbbá a szárnyak arany szegélyét is menet közben horgolom, nem pedig utólag 🙂
Sok sikert!
Íme a leírás:

Eredeti minta (link javítva)

Mint utóbb kiderült sajnos az eredeti mintához tartozó blogot megszüntették. A videó youtube-on továbbra is elérhető. Az angyalkát több részletben rögzítették, lejátszási listába gyűjtöttem, és Horgolt angyalok néven található, illetve itt, valamint az egyes szakaszok mellett a videó feliratoknál szintén. Szeretném hangsúlyozni, nem az én találmányom a kicsike, csak megosztom a mintáját, mivel az eredeti oldalon már nem elérhető, és eredetileg is ingyenes volt.

Szövegesen:

Fej: (videó)


1. sorelőször a fejét kezdjük horgolni: 5 láncszemet gyűrűbe zárunk. A gyűrűbe 8 rövidpálcát horgolunk.
2. sor: az előző sor szemeibe a következő módon horgolunk rövidpálcákat (rp): 1rp, 2 rp, 1 rp, 2 rp (azaz minden második szembe két rövidpálcát horgolunk -> szaporítunk) = 12 rp
3. sor: az előző sornál leírt minta alapján horgolunk tovább = 18 rp
4-6. sor: szaporítás nélkül dolgozunk tovább : 18-18 rp
7. sor: mielőtt tovább dolgoznánk a fejbe tömjünk vattát/vatelint, majd ebben a körben minden második szemet fogyasztjuk = 12 rp
8. sor: a szemek mámát 8 szemre fogyasztjuk (szintén minden második szemet fogyasztjuk le)

Szárny ( videó elsőmásodik )


9. sor: egyráhajtásos pálcákkal (pálca/p) dolgozunk az alábbiak szerint: 1 pálca, 2 pálca, 1 pálca, 2 pálca, minden horgolt pálca után teszünk egy láncszemet is közéjük = 12 pálca, 24 szem
10. sor: minden láncszemes ívbe (azaz minden pálcaközbe) a következő mintaegységet horgoljuk: *1 pálca, 1 láncszem, 1 pálca, 1 láncszem* azaz minden közben lesz 2 pálcánk közöttük 1 láncszemmel = 24 pálca, 48 szem.

11. sor: egy kúszószemmel a következő egy láncszemes ívbe megyünk, és 1 lsz magasítás után 5 láncszemből álló ívet horgolunk, amit egy rövidpálcával lekötünk a kezdőponttól számított második egy-láncszemes ívbe. Összesen 4 db ilyen láncszem ívet készítünk, majd az előző sor következő 8 szemébe 1-1 rövidpálcát készítünk, ezután az előzőhöz hasonlóan újabb 4 db 5 láncszemes ívet horgolunk, majd újabb 8 rövidpálcát készítünk és zárjuk a sort.
12. sor: Minden 5 láncszemívből álló ívbe s következő mintát horgoljuk *1 rövidpálca, 1 félpálca, 3 db egyráhajtásos pálca, 1 félpálca, 1 rövidpálca.*
Ha az egyik oldal kész, akkor a 4. ív utolsó rövidpálcája után 1 egyráhajtásos pálcával visszaöltünk az első ív első rövidpálcája elé, majd a két oldalon lévő láncszemívek közötti rövidpálcákra újabb 1-1 rövidpálcát készítünk, és ezen az oldalon is ugyanúgy horgolunk, mint a másikon.

Szoknya (videó első és második )


13. sor: Egy kúszószemmel a szárny rész elejét és hátulját összekapcsoló 1 db fekvő egyráhajtásos pálcára megyünk, és erre a pálcára horgolunk előbb 3 lsz magasítást (az első pálca helyettesítésére) majd 1 lsz-et, ezután egy egyráhajtásos pálcát szintén még ide a pálcára, és újabb 1 láncszemet, ezután ezt a mintát folytatjuk minden második rövidpálcába teszünk: * 1 pálca, 1 láncszem, 1 pálca, 1 láncszem* így haladunk körbe. Az elosztása a következő lesz a szoknya elején és hátulján 3-3 mintaegység lesz (** között leírt mintaegység) és két oldalon ( a fekvő pálcákon) 1-1 mintaegység (összesen 8)
A szoknya teljes hosszában szintén 8 mintaegységgel fogunk dolgozni, és úgy fogjuk a szemek számát szaporítani, hogy a láncszemek számát fokozatosan növeljük soronként.
A mintaegységet mindig az előző sor mintaegységének a közepén található láncszemívbe készítjük, kúszószemekkel megyünk mindig a sor első láncszemívébe.

14. sor: Az előző sor minden mintaegységében a V alakot formácó pálcák közé horgoljuk a következő mintát: *2 pálca 1 láncszem 2 pálca* majd a következő V-ben ugyanígy dolgozunk.

15. sor: a mintaegység a következő: * 2 pálca 1 láncszem 2 pálca 1 láncszem * (amint látjuk a szemek számát növeltük, mert a mintaegység 1 láncszemmel bővült)
16. sor: * 2 pálca, 1 láncszem, 2 pálca, 2 láncszem*
17. sor: * 2 pálca, 2 láncszem, 2 pálca, 2 láncszem*
18. sor: a mintaegség közepén lévő 2 láncszemes ívekbe ebben a sorban 6-6 egyráhajtásos pálcát horgolunk, és mindig a két mintaegység között lévő 2 láncszemes ívekbe kötjük le 1-1 rövidpálcával
6 pálca, 1 rövidpálcával lekötni 6 pálca… (szintén 8 egység)

A ha szeretnénk más színnel díszíthetjük a szárnyak szélét és a szoknya alját is. Én arany színű fonalat használtam, és rövidpálcákkal körbehorgoltam. Attól lett fodros, hogy minden szembe 2 pálca került, de ez nem kötelező. Akasztót utólag is hozzáköthetünk, horgolhatunk. Én a kezdő gyűrűhöz folytatólagosan hozzáhorgoltam az akasztót, és utána készült a fej többi része. Szép tartása van, fenyőfára akasztva nem is szükséges kikeményíteni, de nincs megtiltva sem.

Ők az én angyalaim

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s