Édesség · Étel · Krácsony · Receptek

Mézeskalács

A karácsonyhoz szinte már hozzá tartozik. Legalább 15 évvel ezelőtt sikerült felírnom egy receptet. Pihentetős tészta, de már tradíciója van. Igen nagy segítség is akad benne, a gyerkőceim személyében :).

Az idén igen nagy keletje volt, egy adagból ennyi maradt.
Dobozban nagyon sokáig eláll. Egy alkalommal húsvétkor kerültek elő a dobozok, finom puhák lettek a sütemények, tejjel nagyon gyorsan elfogyott a maradék.

Hozzávalók:

20dkg méz

10 dkg cukor

5 dkg zsír

2 tojás

50 kg liszt

1 csomag sütőpor, egy kis szódabikarbóna

2 kávéskanál csillagánizs

1 késhegynyi szegfűszeg, 1 késhegynyi szegfűbors, 1 késhegynyi gyömbér – vagy fél csomag mézeskalács fűszerkeverék.

Elkészítés

A mézet, a cukrot és a zsírt összekeverjük és megmelegítjük, de nem forrásig. Lehűtjük, majd belekeverjük a tojásokat és a fűszereket.

A lisztet és a sütőport apránként szitáljuk a keverékhez, majd jól átgyúrjuk a masszát.

Egy éjszaka pihentetjük.

Másnap lisztezett nyújtótáblán fél centi vastagságra nyújtjuk, és kiformázzuk a figurákat, zsírozott tepsibe közepes hőfokon addig sütjük, míg szép halványbarna nem lesz. Sütés után, még melegen díszítsük cukormázzal, cukorgyöngyel, mandulával, mazsolával, dióval.

Cukormáz

20 dkg porcukrot keverjünk simára egy tojás előre felvert fehérjével. A fehér mázból készülhet a Mikulás szakálla, köpenyszegélye, bajusza. A mázat néhány csepp céklalével vagy szörppel is egyéb díszítése.

 

honey (1 of 1)

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s