Édesség · Étel · Receptek

Madár tej

A madártej kicsit olyan mint a töltött káposzta, meg a halászlé, mindenki másképp csinálja. Mindig is imádtam, és elképzelésem sem volt, hogyan kellene csinálni. Kaptam/vettünk egy Horváth Ilonás recepkönyvet, amiben megtaláltunk egy receptet. Viszont kiegészítésre szorult, amikor először csináltam még anyukám is segített, és azóta is konzultálok vele, ha valamit változtatnék… a biztonság kedvéért.

Már napok óta emlegettük, hogy milyen jó lenne csinálni, de olyan nehezen fogtam hozzá. Nagyobb részben azért mert iszonyatosan lusta tudok lenni, és szerettem volna fényképezni, hogy fel tudjam tenni ide is. Adódott egy alkalom, amikor az 1 évesemmel kettesben voltunk itthon. Neki is láttam lelkesen. Kipakoltam a hozzávalókat a konyhaszekrényre, előszedtem az állványt. Mire visszaértem a konyhába a fényképezőgéppel, az 1 évesem már az állványt babrálta… remek, ez biztató. Szóval miután leharcoltuk az állvány tulajdonjogát, neki is láttam. Persze végig kapaszkodtak a lábamba, illetve az állványba, kész csoda, hogy sikerült tiszta képeket csinálni 😀
Miután kész lettem, és kitettem hűlni, vihettem is a gyerkőcöt aludni… a menet közben főzött kávé pedig valahogy a kávéfőzőben maradt, és nem került a gyomromba. Nem baj, de belaktam madártejjel 😀
Most pedig megosztom a receptet is, ahogyan mi csináljuk:

Recept:pic (1 of 9).jpg

Hozzávalók:

  • 2 liter tej
  • 6 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál liszt

Elkészítés:

Kimérek a cukorból 4 evőkanállal egy másik tálkába, ezután a 2 liter tejet a maradék cukorral egy nagy lábasba felteszem főni, lassú tűzön, és legalább 3 literes legyen, mert a tej felhabosodik.

 

 

Ezután szétválasztom a tojásokat, külön tálba teszem a fehérjét és a sárgáját. A sárgájához hozzáteszem a vaníliás cukrot, és 1 evőkanál cukrot.

A fehérjéhez teszek egy csipet sót és kemény habbá verem. Akkor jó, ha fejre tudom állítani a tálat, anélkül, hogy kiborulna. Ezután kanalanként belekeverem a cukrot.

Ha fő a tej, legkisebb lángra vesszem és kanállal beleszaggatom a tojásfehérje habot. Egyszerre csak
pic (4 of 9).jpgkeveset, mert megdagad. 1-2 perc az első oldal, picit megemelkedik, és meg is kell fordítani, pár másodperc után szedhetem ki. Egy szűrőre szedem, aztán szaggatom a tálba a következő adagot. Mire az kész, ez lecsöpög és tálcára szedem.

 

 

Ha kész elkészítem a sodót.

A sárgáját habosra kikeverem a cukorral. Majd hozzáadom a lisztet, azt is elkeverem benne. Ezután a tejből szedőkanállal szedünk hozzá és elkeverjük, hogy felmelegítse, és ne kapja össze, amikor a forró tejhez öntjük. Ha már meleg, beleöntjük a tálba, és összefőzzük az egészet. Nem lesz nagyon sűrű, mert az eredeti receptben másfél liter tejhez írja, így ezt nem fogja annyira besűríteni.

A kész sodót kihűtjük.

Tálalásnál egy tálba sodót szedünk, majd teszünk rá a tojásfehérje habból.

Én annyira imádom, hogy egy ilyen adagot el tudnék tüntetni… na jó nem egy ültő helyemben, hanem amikor már fér a következő a pocakba 😀

pic (9 of 9)

Általam készített ételek receptjei még a receptabc.hu oldalon.

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s