Étel · Kalács · Receptek

Fonott kalács

Korán kezdődik a nap. Persze már Murphy-törvény szerű, hogy ahol kisgyerek van, ott még korábban… főleg amikor lehetne tovább aludni. Na mindegy, használjuk ki az időt, reggeli kávé kortyolgatás közben dagasszunk be egy kalácsot, mire magunkhoz térünk finom illat lengi be a házat, és kész a reggeli is… Persze csak óvatosan, nem mindenki beszámítható a kávé elfogyasztása előtt még pizsamában 😀 😉

Ezt a receptet sem tegnap kerítettük. Először apa csinálta meg, még videó is volt hozzá, hogyan kell a hatos fonást elkészíteni. Azóta már én sütöm, kicsit változtattam is rajta, mert az eredeti kenyérsütő gépben dagaszt és keleszt, én pedig a kézi módszert használom… valahol van egy kenyérsütőnk is… valahol… már egy ideje nem volt szerencsénk egymáshoz 😀
Kalácsra visszatérve, azért annyira gyakran nem készül, időnként felkapódik, olyankor van, hogy 2-3 nap is kell sütnöm, aztán megint megpihen pár hónapra. Most a felkapós időszakát éli, úgyhogy elő a fényképezővel is, és örökítsem meg, hogy meg is tudjam osztani 😉

Az eredeti recept a NOSALTY-ról származik Fonott kalács néven, de ugye itt a link is.

Az én receptem pedig a Receptabc.hu-n található szintén Fonott kalács néven.

Recept:

Hozzávalók: 

  • 3 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj / margarin
  • fél teáskanál só
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő

Kenéshez:

  • 2 ek tej

Elkészítés:

A történet innentől úgy nézett ki, hogy felkeltünk jó korán. Még kávé előtt pizsamában előkapartam a receptet. Na jó szedjük össze a hozzávalókat is. Tej a mikróba, élesztő egy tálkába, dobok rá egy kis cukrot. Kész a tej, langyos, épp kézmeleg, tökéletes, mehet egy kicsi az élesztőre éppen, hogy ellepje. Na ez szépen felfut. Addig beledobálom a többit a tálba… hopp ez a margarin meleg, akkor ez is megy kicsit a mikróba… mondjuk 1 perc olvasztáson elég lesz.
Közben kész a kávé is, apa lefőzte, kortyolok 1-2-t. Kicsinek tápszert.


Felfutott az élesztő, akkor bedagasztom a tésztát… ácsi a margarin a mikróban, először azt dobom a tálba, kicsit átmorzsolom a liszttel, utána az élesztő, majd a tej. Kicsit többet melegítettem, 3 helyett 4 dl-t, és mid az az ég, belezuttyant az egész… akkor lökök még hozzá lisztet is, mert ez így nagyon lágy.
Meg van a kívánt állag, szépen elválik a táltól… akkor leszedem a tésztával azt amipic (3 of 7) felragadt az oldalára, legalább kevesebbet kell mosogatni… Kész is, mehet rá a fedő, most van 1 órám.
Akkor felöltözök, megiszom a maradék kávét, felöltöztetjük a gyerekeket, elpakolok kicsit a konyhába. Elkezdek mosogatni is… na ha már csináltam képeket, elkezdem írni a blogot is. 😉

Letelt az 1 óra, akkor itt az ideje a fonásnak… hogy is van, volt erről egy videó… meg is van:
Fonás

 

Na akkor 6 felé veszem, és nekilátok…

pic (5 of 7)

Egész szép lett, irány a tepsi… jaj először sütőpapír… nem hat a kávé :D… akkor most még hagyom kicsit pihenni, mondjuk még 30 percet, le is takarom addig… meg befejezem a mosogatást… letelt, mehet a sütőbe miután megkentem tejjel. Teszek egy kis jénaiba vizet, és mind a kettőt beteszem a sütőbe, amit 170°C-ra már előmelegítettem. Fél óra és kész.
Két gyerekem már a sütő ajtóra tapadva lesi, mi készül odabent. Már alig várják, hogy kész legyen, de fél órát ott gubbasztani kicsit hosszú lesz. Végül feladják, és elfoglalják magukat valami mással.

Kész van, kiveszem a sütőből, átteszem a kenyérszeletelőre, de még meleg, nem lehet megvágni… na már langyosra hűlt, akkor gyertek ehettek. Persze így még mindig nem lehet szépen szeletelni, de enni már igen.
Egyszer sikerült bent hagynom a sütőben, és ott hűlt ki… finomabb is lett 🙂

pic (6 of 7)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s