Ital · Receptek

Bodza szörp

Emlékszem gyermekkoromban készítettünk bodza pezsgőt. Nagyon finom volt, különlegessége, hogy nem tartalmazott alkoholt… legalább is így emlékszem. Gyűjtöttük hozzá a pezsgős üvegeket 🙂 Aztán valahogy abba maradt, lett helyette a szörp. Manapság nagy ásványvizes műanyag flakonokba töltve lefagyasztjuk, és mindig csak annyit veszünk elő, amit éppen iszunk, így minimális tartósítószert teszünk bele. A gyerkőcök miatt igen előnyös.
Hallottam olyanról is, hogy a bogyókat felhasználják lekvárokhoz készítéséhez “tömegnövelőként”.
Nézzük, milyen előnye lehet még, ha valaki bodzából készít ételt-italt:

“Hatóanyagai:

Drogja a virág (Sambuci flos), valamint levele és érett termése (Sambuci folium et fructus). A virágban flavonoidok, szaponinok, klorogénsav, ciánglikozid,illóolajok és nyálkaanyag található. A levélben cseranyag és szambunigrin glikozid, a termésben szerves savak, antocianinok (sambucianin), vitaminok és cukrok vannak.[1]

A bodza hatását a népi gyógyászat régóta ismeri. Tartalmaz A- és B-vitamintC-vitamin-tartalma duplája a citrusformákénak. Tartalmaz még folsavat, pantoténsavat, ásványi anyagokat és mikroelemeket:

valamint illóolajokat és antociánokat (ez utóbbiaktól fekete a bodzabogyó).

Enyhe hashajtó, fájdalomcsillapító, immunerősítő és izzasztó hatású.” (Forrás: Wikipédia )

 

Az általunk készített szörp receptje:
25-30 virág, 7 citrom, 4 kg cukor, 4 l víz, 10g citromsav, tartósító szer.

A virágokat óvatosan átnézzük ne legyen benne bogár.A vízben eloldjuk a cukrot, beletesszük a virágokat. A citromokat ketté vágjuk, levét kifacsarjuk, még ketté vágjuk és a levet a citrommal együtt a virágokhoz adjuk. 4 napig hagyjuk szoba hőmérsékleten állni. Időnkét érdemes átkavarni.
4 nap elteltével leszűrjük, és üvegekbe tesszük.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s